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Mental health resources can make a real difference in helping our agricultural communities stay resilient and supported

August 20th, 2025 by Temidayo Adewole

As we move into the busy spring season and warmer weather brings renewed activity across Canada’s farms, it’s an important time to reflect on the mental health and well-being of those working on the front lines of agriculture. While producers face unique seasonal pressures, we also recognize the crucial role each of you plays in supporting them, whether through policy, regulation, or emergency response. Sharing and promoting mental health resources can make a real difference in helping our agricultural communities stay resilient and supported.

To support our producers and partners during what can be a high-pressure time, we’re sharing a curated list of mental health and wellness resources tailored to the agriculture community. These tools are designed to help producers and support organizations manage stress, build resilience, and access critical supports when needed.

Farm-focused Mental Health Support

Managing Financial Stress

Catastrophic Events Toolkits

Producer Focused Initiative

Wellness and peer support tools for veterinariansCVMA Wellness Hub

Who Ya’ Gonna Call - Helpline Phone Numbers and Websites – A list of community resources that can offer mental health help and support, including suicide intervention and crisis support.

Other Key Mental Health Resources

Provincial and Territorial Mental Health Resources

Alberta

British Columbia

Saskatchewan

Manitoba

Ontario

  • Mental Health Support, Education and Community for Ontario Agriculture
  • Mental Health Support, Education and Community for Ontario Agriculture

Quebec

New Brunswick

Nova Scotia

Prince Edward Island

  • Farmer Assistance Program – 24/7 ag‑counselling for NFU/PEIFA members (1‑800‑736‑8006):
  • Island Helpline – bilingual support line: 1‑800‑218‑2885.

Newfoundland and Labrador

Yukon

Northwest Territories

Nunavut

Please feel free to circulate these resources within your teams and networks.


Des ressources en santé mentale peuvent vraiment aider nos communautés agricoles à rester résilientes et accompagnées

L’approche du temps chaud s’accompagne d’un regain d’activité dans les fermes du Canada. C’est un moment crucial pour réfléchir à la santé et au bien-être mental des personnes qui travaillent aux premières lignes de l’agriculture.

Pour aider les producteurs et productrices et les partenaires de l’industrie en cette période de forte pression, voici une liste de ressources de santé mentale et de mieux-être soigneusement sélectionnées, conçues pour la communauté agricole. Elles visent à aider les producteurs et productrices et les organismes de soutien à gérer le stress, à accroître leur résilience et à trouver des soutiens essentiels quand ils en ont besoin. .

Soutien à la santé mentale axé sur l'agriculture

Gestion du stress financier :

Trousses d’outils pour faire face aux catastrophes :

Initiative axée sur les producteurs :

Outils de bien-être et de soutien par les pairs à l’intention des médecins vétérinairesLe centre de ressources sur le bien-être de l’ACMV

Qui appeler en cas de besoin? – Une liste de ressources communautaires qui peuvent offrir de l’aide et du soutien en santé mentale, y compris des interventions face au suicide et du soutien en situation de besoin.

Autres ressources clés en santé mentale :

Ressources provinciales et territoriales en santé mentale

Alberta

  • AgKnow – séances de thérapie offertes par l’Alberta Farm Mental Health Network

Colombie-Britannique

Saskatchewan

Manitoba

Ontario

Québec

Nouveau-Brunswick

Nouvelle-Écosse

Île-du-Prince-Édouard

  • Farm Assistance Program – counseling en tout temps pour les membres de l’UNF et de la PEIFA (1 800 736 8006).
  • Island Helpline – ligne d’écoute bilingue : 1 800 218 2885.

Terre-Neuve-et-Labrador

Yukon

Territoires du Nord-Ouest

Nunavut

N'hésitez pas à faire circuler ces ressources au sein de vos équipes et de vos réseaux.

About the Author

Temidayo Adewole is an experienced veterinary and food safety expert with over six years of leadership in the Nova Scotia Meat Inspection Program. He has directed the province’s CanSpotASF Abattoir Surveillance project and collaborated with industry on developing and implementing an Operational Contingency Plan for Animal Disease Emergency Response for provincial abattoirs in Nova Scotia, in partnership with the Canadian Food Inspection Agency. Temidayo has led national technical working groups and contributed to more than 15 others focused on meat inspection, animal welfare, food safety, and disease control. His qualifications include a veterinary degree, a master’s in veterinary pharmacology, and extensive training in emergency management, project leadership, and public sector innovation.


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